İş arıyorsun ve başvurduğun şirketlerden biri; aradıkları po

İş arıyorsun ve başvurduğun şirketlerden biri; aradıkları pozisyon için öz geçmişinin uygun olduğunu düşünüp seninle iletişime geçti ve görüşmek istediklerini söyledi. Heyecanlı günler başladı; mülakat için hazırlanmalısın! Mesela şirketin geçmişi, vizyonu ve misyonu, imza attıkları işler ve iş birlikleri… Bunların hepsi mülakat öncesinde yapacağın hazırlıkta kesinlikle göz atman gerekenler arasında. Bunun dışında önemli bir konu daha var: Mülakatta ne giymeyi planlıyorsun? Biliyorsun başlangıçlar önemlidir ve tam da bu nedenle iş görüşmesi yapacağın insanlarda seni ilk gördükleri andan itibaren iyi bir izlenim bırakman gerek.

Bu konuda sana yardımcı olmak için buradayım. İşte şu anda senin için en önemli sorulardan biri olan “Mülakatta nasıl giyinmeli?”nin cevabı:

Görüşme Yapacağın Şirkete Uygun Giysiler Seçmek En Önemlisi

Diyelim ki yaratıcı bir reklam ajansındaki “reklam yazarı” pozisyonu için başvurdun. Bu işi ne kadar istediğini göstermek için giyeceklerinin de önemli olduğunun farkındasın. Açtın dolabını ve takım elbiseni çıkardın.

Sence de bu senaryoda bir tuhaflık yok mu? Reklam ajansları giyim konusunda oldukça özgür sayılan ve aslına bakarsan bununla övünen iş yerlerinden. Dolayısıyla böyle bir yere takım elbiseyle gitmek, meraklı ve tuhaf bakışların sende takılı kalmasına neden olabilir. Üstelik görüşme yapacağın kişiler sektörün dinamiklerinden bihaber olduğunu düşündükleri için sana şans vermeyebilirler.

Verdiğim örneği diğer sektörlere de uyarlayabilirsin. Mesela bankadaki bir pozisyon için görüşmeye gidiyorsan kot pantolon, spor ayakkabı, tişört tercih etmemelisin. Belki de takım elbise için en ideal yer burasıdır! Uzun lafın kısası, sektör ve iş yeri dinamikleri doğrultusunda ne giyeceğine karar vermen şart.

Abartıdan Uzak Olmaya Dikkat Et

Giydiğin pantolonun yanından zincirler sarkıyor, üstündeki gömleğin rengi ise neon sarı… Belki de bir elbise giymeye karar verdin ve giydiğin elbisenin abiyelerde olduğu gibi uzun bir kuyruğu var. Evet, bunları gözünde canlandırdığında ne demek istediğimi anladın: Hem model hem de renk seçimi dikkatlerin dağılmasına, mülakatına gölge düşmesine, daha da kötüsü olumsuz bir izlenim yaratmana sebep olabilir.

Eğer moda gibi giyimde yaratıcılığını konuşturman gereken bir sektörde iş görüşmesine gitmiyorsan görüşmeye giderken sade, şık, detay olması gereken noktaların ön plana çıkmadığı tercihler yapmak her zaman daha iyi olabilir. Doğru bir kumaş pantolon ve şık bir gömlek, sade ve aynı zamanda şık bir elbise her sektördeki mülakat için süper kahramandır!

Renk Seçiminde de Sadelikten Yana Ol

Gelelim bir diğer önemli konuya: Mülakatta hangi renk giyilmeli? Çok parlak ya da yoğun sarı, turuncu, çimen yeşili gibi renkler dikkatlerin dağılmasına sebep olabilir ve bu hiç de istediğimiz bir şey değil. Dolayısıyla bu tarz dikkat çekici renklerden uzak durmak bence en doğrusu.

Gri tonları, beyaz, siyah, açık kahverengi, açık mavi ve açık yeşil tonları, bej, krem rengi gibi renklerle oluşturulan kombinler ise iş görüşmesi için doğru renkler olabilir. Görünümünün sıkıcılığa düşmemesi için de tamamen tek renk giyinmekten uzak durabilir ve giydiklerine sade takılarla farklı bir hava katabilirsin.

Giysilerinin Kusursuz Göründüğünden Emin Ol

Doğru giysiyi buldun; bu giysilerin karşı tarafta çok iyi ve olumlu anlamda dikkat çeken bir izlenim yaratacağına eminsin. Fakat şunu hatırlatmam gerek: Giydiklerin kadar, onları nasıl giydiğin de önemli. Örneğin çok şık bir pantolon-gömlek kombini yaptın ve iş görüşmesine bununla gideceksin. Gömleğinin üzerindeki bir leke, pantolonunun ütüsüz olması, hatta ayakkabılarının cilasız olması… Bu tip detaylara dikkat etmen gerek; benden söylemesi.

İçinde Rahat Edeceğin Giysiler Seç

Verdiğim ipuçları ile mülakatta ne giyeceğini belirlerken doğru tercihler yapabileceğini düşünüyorum. Tabii bunların yanı sıra çok önemli bir şey daha var: Giydiklerinin içinde kendini rahat hissetmelisin! Örneğin darlığı nedeniyle karnını çok sıkan bir pantolon ya da dekoltesini kontrol etmekte zorlanacağın bir elbise mülakattaki performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir!

Online Mülakatları Hafife Alma

Günümüzde uzaktan çalışma modeli oldukça sık tercih ediliyor ve iş görüşmeleri de online bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peki, online mülakatta nasıl giyinilir? Aslında sıraladığım tüm ipuçları online mülakatlar için de geçerli. Fakat atlamaman gereken küçük bir noktayı paylaşmazsam olmaz: Sadece üstüne değil, altına ne giydiğine de dikkat etmelisin. Kamerada sadece gövden görünüyor diye giydiğin o güzel bluzun altına pijama giymek, psikolojik olarak görüşmeye hazır olamamana neden olabilir. Dolayısıyla fiziksel bir görüşmeye gidiyormuş gibi giyinmek en iyisi!

Aklından “Acaba görüşmem nasıl geçecek?” ya da “Bu iş olacak mı?” gibi soruların geçtiğini biliyorum.  Gel, Isabel’den yazılı kahve yorumu al, bir falına baksın da iş hayatında seni neler bekliyormuş öğrenelim. Haydi, Kaave’ye!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.