Şu anda muhtemelen kendini yalnız hissediyorsun; ama söz konusu, partnerinin cinsel isteğinde azalma olunca “Benimle sevişmekten kaçıyor, galiba bana karşı eskisi gibi hissetmiyor.”

Şu anda muhtemelen kendini yalnız hissediyorsun; ama söz konusu, partnerinin cinsel isteğinde azalma olunca “Benimle sevişmekten kaçıyor, galiba bana karşı eskisi gibi hissetmiyor.” diyen sadece sen değilsin. Cinsel isteksizlik sorunu, hem kadında hem de erkekte görülebilen bir durum. Üstelik cinsel ilişkiye karşı isteksizlik, sana karşı olan sevgisi azalmasa bile görülebilir. Bu konuda bilgiye ihtiyaç duyduğunun farkındayım ve sana yardımcı olmak için buradayım. İşte “Cinsel isteksizliğe yol açan nedenler nelerdir, cinsel isteksizlik nasıl giderilir?” gibi merak ettiğin soruların cevapları:

Cinsel İsteksizlik Nedir?

“Cinsel istek azlığı” olarak da bilinen cinsel isteksizlik, cinsel uyarıcılar olmasına rağmen cinsel birleşmeye ya da aktivitelere karşı hiçbir istek, arzu oluşmaması durumu olarak biliniyor. Kadında da erkekte de görülebilen bu durum, tahmin edebileceğin gibi kişilerin sağlıklı bir cinsel hayat yaşamasının önünde büyük bir engel oluşturuyor.

Tam da bu noktada bir şeyin altını çizmek istiyorum: Bazı günler sen ya da partnerin, belki de ikiniz birden cinsel ilişkiye girmek istemeyebilirsiniz. Bu oldukça normal ama cinsel isteksizliğin bir sorun haline dönüşmesi için bu durumun birkaç aydır var olmasından söz etmek gerekiyor.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Genellikle psikolojik olduğu düşünülse de kadınlarda ve erkeklerde her yaşta görülebilen cinsel istek azlığının nedeni fiziksel de olabilir. Şimdi, cinsel isteksizliğin sebeplerini senin için sıralayacağım.

  • Cinsel ilişki sırasında yaşanan sorunlar (ağrılı cinsel ilişki, orgazm olamama, erken ya da geç boşalma vb)
  • Antidepresan başta olmak üzere bazı ilaçların kullanımı
  • Kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonlarında azlık
  • Kanser, diyabet, tansiyon, depresyon gibi cinsellikle ilgili olmayan hastalıklar
  • Cinsel organlarla ilgili hastalıklar ya da gerçekleştirilmiş operasyonlar
  • Kadınlarda menopoz, hamilelik ya da emzirme dönemlerinin yaşanması
  • Stresli yaşam biçimi
  • Öz güven eksikliği (vücudunu beğenmeme, cinsel açıdan kendini yetersiz görme vb)
  • Partnerle olan güven ve iletişim sorunları
  • Partnere karşı olan hislerde azalma

Cinsel İsteksizliğin Çözüm Yolları

Cinsel isteksizlik, bir cinsel işlev bozukluğudur. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir sorun yaşanıyorsa kesinlikle bir uzmandan yardım alınması şart! Aksi takdirde canlıların temel dürtüsü olan cinselliğin yaşanmaması hem fiziksel ve ruhsal açıdan kişilere zarar verebilir, hem de çiftlerin ilişkilerinde ayrılık ya da boşanmaya gidecek şekilde onarılamayacak hasarlara yol açabilir.

Aklındaki soruyu biliyorum: Cinsel isteksizlik için hangi doktora gidilmeli? Aslında bu soruya cevap verebilmek için cinsel istek azlığına neden olan durumun belirlenmesi gerek. Fiziksel muayeneyi yapabilmesi için üroloğa veya kadın doğum uzmanına gidebilirsin. Eğer diğer hastalıklardan ya da hormon seviyelerindeki düşüklükten kaynaklı bir durum söz konusuysa doktorun tarafından ilaç tedavisi önerilebilir.

Cinsel isteksizliğin nedeni psikolojikse de bu durumda alanında uzman bir psikologdan veya psikiyatristten yardım alman gerekebilir. Cinsel terapi ve  aile terapisinin yanı sıra verilen bedensel egzersizler ya da ilaçlar da cinsel isteksizliğin giderilmesi konusunda sana ya da partnerine yardımcı olabilir.

İlişki bu; inişler de çıkışlar da olacak. Önemli olan ise iyi günde de kötü günde de sevdiğinin yanında olmak, ona destek vermek ve anlayışlı davranmak. Cinsel isteksizlik gibi sağlık sorunları için elbette bir uzmandan yardım almalısınız ama ilişkini ilgilendiren diğer konular için bir fikir ya da öngörüye ihtiyaç duyarsan beni nerede bulabileceğini biliyorsun! Hemen kahveni hazırla, uygulamayı indir ve gel falına bakayım!

Ayrıca dilersen Kaave uygulamasındaki “Dert Ortağı” bölümünde, ilişkindeki ya da hayatının diğer alanlarındaki sorunlarını Isabel ile paylaşabilirsin. Isabel hem dertlerine ortak olmak hem de onlara çözüm önerileri sunmak için seni bekliyor! Şimdi Isabel’den Yazılı Kahve Yorumu al, hem dertlerine ortak olsun hem de onlara çözüm önerileri sunsun!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.