Eşlerden biri bebek istemezse bunun farklı nedenleri olabilir. Şimdi, sana bu olası nedenleri sıralayıp çözüm önerileri sunacağım.

Hangimiz bir bebeğin gülüşüyle mutlu olmuyoruz, onun dünyayı keşfetmesine hayranlık dolu gözlerle bakmıyoruz ki… Evet, pek çoğumuz çocukları çok seviyoruz; ama söz konusu çocuk sahibi olmak olduğunda biraz mesafeli davranabiliyoruz. Eğer sen aileni bir bebek sahibi olup genişletmek istiyorsan ama eşin buna yanaşmıyorsa, öncelikle bu durumu yaşayan ilk insan olmadığını bilip sakinleşmeni isterim. Eşlerden biri bebek istemezse bunun farklı nedenleri olabilir. Şimdi, sana bu olası nedenleri sıralayıp çözüm önerileri sunacağım.

1. Eşinin Maddi Kaygıları Olabilir

Kabul edelim; çocuk sahibi olmak sadece hamile kalmak ve bir bebeği dünyaya getirmekten ibaret değil. Bunun bilincinde olan her ebeveynin çocuğun beslenme, eğitim, sosyal ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması konusunda kaygılı olması gayet normal. Açık konuşmam gerekirse anne ve baba olarak ona vereceğiniz sevgi dışında, çocuğunun neredeyse tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için paraya ihtiyaç var.

Eğer eşin, şu anda gelirinizin bir çocuk sahibi olmak için yeterli olmadığını düşünüyorsa bu aslında çocuk sahibi olma fikrinden tamamen uzak demek değil. Bu durumda ailenizin gelirinin artması için biraz zamana ihtiyacınız olduğu anlamını çıkarabilirsin. Kariyerinizde ilerledikçe elde ettiğiniz gelir de artacak ve böylece duyulan maddi kaygılar da hafifleyecektir.

Bu arada şunu da belirtmeden geçmek istemem: Eğer “Kocam ikinci çocuğu istemiyor.” diyorsan nedenlerden biri büyük ihtimalle bu olabilir. Var olan çocuğunuzun yaşı ilerledikçe ihtiyaçları ve dolayısıyla giderleri de artacağı için, eşin duyduğu maddi kaygılardan dolayı ikinci çocuk fikrine tamamen kapalı da olabilir. Bunu onunla konuşmadan bilemezsin!

2. Eşin Kariyerinde İlerlemek İçin Zamana İhtiyacı Olduğunu Düşünebilir

Sevdiği insandan çocuk sahibi olmak pek çok kişinin hayali olsa da, bu hayattaki tek hayal olmayabilir. Üstelik her şeyin bir zamanı olduğunu da unutmamak lazım. Belki eşin de ailenize dahil olacak bir bebeğin hayalini kuruyordur ama bu sorumluluğu almadan önce kariyerinde daha iyi bir noktaya gelmek istiyordur.

Tabii bu isteğinde yukarıda belirttiğim maddi durumun da etkisi olabileceği gibi tek neden eşinin kendini gerçekleştirme isteği de olabilir. Bunun oldukça insani bir ihtiyaç olduğunu bilmelisin. Ayrıca sana küçük bir tavsiye de vermek istiyorum: Bu konuda sessiz kalmayın, konuşun. Bu sayede hem sen eşini daha iyi anlayabilirsin hem de eşin senin düşüncelerinden haberdar olur.

3. Seninle Baş Başa Daha Çok Vakit Geçirmek İstiyor Olabilir

Ailene bir çocuk katıldığında, özellikle ilk zamanlarda, planlarını onun ihtiyaçları doğrultusunda yapman gerekecek. Mesela çocuğunun doğduğu ilk zamanlar sadece onun uyku saatleri doğrultusunda arkadaşlarınla buluşabilecek, tatillerde çocuk etkinliklerini de listeye alacak, belki de kültürel etkinliklere belli bir süre katılamayacaksın.

Çocuklu hayatın da çok güzel yanları var ama hamile kalmaya karar vermeden önce hayatında bazı şeylerin değişebileceğini de kabul etmek gerekiyor. Eşin ise seninle baş başa daha çok vakit geçirmek, evliliğin tadını çıkarmak isteyebilir. Burada kaç yıllık evli olduğun ya da senin yaşının kaç olduğu da önemli. Ne de olsa yaş ilerledikçe hamile kalmak zorlaşıyor, hatta tehlikeli bir hale gelebiliyor. Eğer böyle bir nedenden dolayı “Kocam bebek istemiyor, ne yapmalıyım?” diye soruyorsan bu durumu da göz ardı etmemeniz gerektiğini onunla paylaşmanı öneririm.

4. İlişkinizle İlgili Çekinceleri Olabilir

Eşinle nasıl bir ilişkiniz var? Sürekli ciddi kavgalar ediyor musunuz, ikinizin de aklında bu ilişkiyle ilgili soru işaretleri var mı, birlikte bir gelecek hayali kurmakta zorlanıyor musunuz? İşte eşin çocuk sahibi olmak istemiyorsa bunun nedenlerinden biri de ilişkinizde yaşadığınız bu gibi durumlar olabilir.

Bana sorarsan, bir çocuk ayakları yere sağlam basan bir ilişkinin içerisinde dünyaya gelmeli. Dolayısıyla öncelikle ilişkinizde yaşadığınız pürüzleri gidermeniz faydalı olacaktır. Bunu birbirinizle konuşarak ya da aile terapistlerinden yardım alarak yapabilirsiniz.

“Eşim bebek istemiyor, nasıl ikna edebilirim?” soruna en içten şekilde cevap verdim.  Gel, Isabel’den yazılı kahve yorumu al. Sana bir fal baksın ve yakın zamanda ailene bir hamilelik haberi verecek misin söylesin… Haydi, seni Kaave uygulamasında bekliyorum!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.