Cildiniz, sağlığınızın aynasıdır. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için önce onu tanımalı ve anlamalısınız. Bugüne dek bu söylediğimi yaptınız mı ya da hiç cildinize “Aç mısın, suya ihtiyacın var mı, hasta mısın?” diye sordunuz mu?

Cildiniz, sağlığınızın aynasıdır. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için önce onu tanımalı ve anlamalısınız. Bugüne dek bu söylediğimi yaptınız mı ya da hiç cildinize “Aç mısın, suya ihtiyacın var mı, hasta mısın?” diye sordunuz mu?

Peki, cilt hücrelerinizin düzenli ve dengeli bir şekilde çalışabilmesi için nelere ihtiyaç var, cildi beslemek için ne yapmalı? Hemen söyleyeyim: Bunun için beslenmenize dikkat etmeniz şart. Karbonhidratlardan, proteinlerden, vitaminlerden ve minerallerden yeterli miktarda almanız olmazsa olmaz. Cilt tipi fark etmeksizin hepinize sunacağım ilk öneri bu.

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek de cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çünkü kalsiyum, bakır, iyot, demir gibi mineraller sebze ve meyvelerde bulunur. Diğer taraftan proteinler, kas dokunuzu güçlendirmek için elzemdir. Bunun yanı sıra tahıllı ve kepekli yiyeceklere de beslenme programınızda yeterli miktarda yer vermelisiniz.

Cildinizi Beslemek Konusunda Genleriniz de Etkili

Buraya kadar hemen herkesin uygulaması gereken şeyleri yazdım, ama bunun yanı sıra sahip olduğunuz genler de cildi besleme yöntemleri açısından size yol gösterir. Evet; arkadaşlarınızı faydalı, eğlenceli, yardımsever veya kötü gün dostu gibi sıfatlarla ayırabilirsiniz. Ancak söz konusu genler olduğunda durum pek de öyle değil. Çünkü genlerinizi siz seçemezsiniz!

Genler cildin yol haritasını belirler. Cildinizin nasıl tepki vereceğini, nasıl yaşlanacağını genlerinizi takip ederek öğrenebilirsiniz. Ebeveynlerinizden gelen genleri yaş barometresi olarak adlandırırsak cildinizi doğru bir şekilde beslerseniz ortaya çıkacak sorunlara karşı koruma duvarlarını örmüş olursunuz.

Uzun uzadıya anlatsam da bir gerçek var: Ne kadar çabalasak, ne kadar dikkat etsek de yaşlanmanın önüne geçemeyeceğiz! Süslü cümlelerle kendimizi aldatmaya çalışsak da gerçekçi yaklaşmamız gerekirse yaşlanmanın hayatımızın bir parçası olduğunu kabul etmeliyiz. Bu arada süslü cümleler elbette sizi iyi hissettirecektir. Kullanmaktan vazgeçin demiyorum. Sadece gerçeğin önüne geçmesini istemiyorum.

Genetik faktörler yaşlanma hızını etkileyebilir, ama bunu durdurmak ya da yavaşlatmak bizim elimizde. Düzenli olarak ayda bir kere yapılan cilt bakımı, gelecekte cildinizin aydınlık ve daha pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Öyle ki evinizde yapacağımız günlük cilt temizliği ve makyaj sonrası temizleme, bahsettiğim süreci yavaşlatmaya yardımcı olan önemli adımlarımız.

İlerleyen yaşlarda ise -özellikle menopoz döneminde, östrojen eksikliğinde- cilt yaşlanmasını ve kuruluğunu önlemek için cilt yapısına göre birçok bakım sizi bekliyor!

Cildiniz Ne İster?

Aslında cildinizin ne istediği bellidir. Sorular sorarak ve gözlemleyerek cildinizi besleyecek çözümleri bulabilirsiniz. Geriye ise cilt sağlığını korumak için aşağıdaki önlemleri almak kalır:

  • Düzenli Egzersiz: Aldığınız besinlerin daha hızlı emilmesini sağlar.
  • Dengeli Beslenme: Temiz ve pürüzsüz cilde sahip olmanızı sağlar.
  • Yeterli Uyku: Kolajen ve keratin üretimini azaltan uyku probleminin önüne geçer.
  • Derin Solunum: Cilde oksijen sağlar.
  • Doğru Ürün: Cildinizin neye ihtiyacı varsa onu verin. Ne fazlasını ne azını ne de farklısını…