Sen de farklı astrologların haftalık burç yorumlarını takip etmeyi sevenlerdensen “Vedik Astroloji” kavramını duymuş olabilirsin! Eğer bu konuda aklında soru işaretleri varsa yazımda sana Vedik Astroloji sisteminin özelliklerinden bahsederek, astrolojinin bu alanı hakkında da bilgi sahibi olmanı sağlamaya çalışacağım!

Bu arada yazıma başlamadan önce sana küçük de bir önerim olacak! Çok sevdiğin burcunu artık güzel bir kolye eşliğinde boynunda zarifçe taşıyabilirsin! 925 ayar gümüş ve altın kaplama burç kolyelerime hemen göz at!

Şimdi Vedik ve Batı astrolojisinin detaylarına geçiyorum!

Vedik Astroloji Ne Demek?

“Hint Astrolojisi” olarak da bilinen Vedik Astroloji, köklerinin yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayandığı düşünülen astroloji sistemlerinden biridir.

Batı Astrolojisi’nde olduğu gibi, Hint Astrolojisi’nde de sisteme uygun bir şekilde çıkarılan doğum haritası sayesinde, harita sahibinin kişiliğinin güçlü ve zayıf yanları hakkında bilgi edinilebilmekte ve gelecekte yaşayabilecekleri hakkında da öngörülerde bulunulabilmektedir.

Vedik ve Batı Astrolojisi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Batı ve Hint astrolojisi sistem farkları nelerdir, şimdi bunları detaylı bir şekilde sıralamak istiyorum.

  • Farklı Zodyak Sistemlerinin Kullanımı

Batı Astrolojisi’nde doğum haritaları Güneş’in konumu doğrultusunda çıkarılır ve bir harita 12 eşit parçaya bölünür. Bölünen her parçada bir burç yer alır.

Vedik Astroloji sisteminde ise sabit yıldızlar ve takımyıldızları doğrultusunda harita oluşturulur, yorumlama yapılır. Diğer bir deyişle doğum haritası yorumu, Batı Astrolojisi’nde olduğu gibi gezegenlerin Güneş’e olan konumları doğrultusunda yapılmamaktadır. Bu astrolojide önemli olan gezegenlerin ve yıldızların, sabit yıldızlara ve takımyıldızlarına yaptıkları açıdır. Doğum haritası ise yine 12 eşit parçaya bölünür.

Bu arada çıkarılan haritaların görünümünün de farklı olduğunu söylemek istiyorum. Batı Astrolojisi’nde dairesel bir harita ile karşılaşırken Vedik Astroloji’de kare/dikdörtgen formunda bir harita görmekteyiz.

  • Farklı Ev Sistemlerinin Kullanımı

En dikkat çeken Vedik ve Batı Astrolojisi farkı ise ev sistemlerinin farklı olmasıdır. Batı Astrolojisi’ne göre evler; doğum tarihi, saati ve doğum yeri doğrultusunda yani yükselen burca göre belirlenir. “Doğum Haritası Analizinin Olmazsa Olmazı: Astrolojide Evler Neyi Temsil Ediyor?” yazımda da anlattığım gibi, her evin temsil ettiği konular vardır. Fakat doğum saati evin başladığı dereceyi değiştirebilir; bu da bir evde birden fazla burç olabileceği anlamına gelir.

Hint Astrolojisi’ne göre ise bu evlerin konumları sabittir. Yani doğum saati yükselen burcu belirler fakat Batı Astrolojisi’nde olduğu gibi dereceler yoktur. Evin 0 dereceden başladığı kabul edilir ve o evi sadece bir burç yönetir.

Bu arada Vedik Astroloji’de burçların ve yükselenlerin farklı çıktığını da hatırlatmak isterim. Bunun sebebi de farklı Zodyak sisteminin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. 

  • Farklı Gezegenlerin Haritaya Dahil Edilmesi

Jenerasyon gezegenler olarak bilinen Uranüs, Plüton ve Neptün, Vedik Astroloji’de değerlendirmeye alınmayan gezegenlerdir. Modern Batı Astrolojisi’nde ise bu gezegenler de işin içine katılarak analiz yapılır.

Bununla birlikte bu iki astroloji sistemi arasındaki bir diğer fark ise Batı’nın daha Güneş odaklı, Vedik’in ise daha Ay odaklı olmasıdır.

  • Yorum Yaklaşımlarının Farklı Olması

Vedik Astroloji’de Hint inanışlarından kaynaklı olarak reenkarnasyon ve ruhun yolculuğu önemli bir yer tutar. Bundan dolayı da ruhunu daha mutlu edecek eylemlere yönelmeni sağlayacak önerilerde bulunur.

Batı Astrolojisi’nde ise hayatta gitmen gereken yol, Ay düğümleri ile anlatılır. “Doğum Haritanın Gizli Şifresi: Ay Düğümü Nedir?” yazımda uzun uzun bahsettiğim bu konu, Hint Astrolojisi’nde Karma ve Dharma ile ilişkilidir.

Vedik Astrolojiye Göre Burç Hesaplama Nasıl Yapılır?

Batı Astrolojisi ve Vedik Astroloji farkından bahsederken kullanılan Zodyak sebebiyle burçların değişebileceğini söylediğimi hatırlayabilirsin. Eğer Hint Astrolojisi’ne göre burcunu ve yükselen burcunu öğrenmek istiyorsan, bunun için haritanı çıkarmanın faydalı olacağını söylemek isterim. Vedik Astroloji hesaplamasını internetteki çoğu astroloji sitesinden yapabilirsin.

Vedik Astroloji’ye ilgi duymana rağmen Batı Astrolojisi’nden de vazgeçemiyorsan Barones’in günlük burç yorumlarıyla Kaave uygulamasında seninle olduğunu unutma. Dilersen ben de sana fal bakabilirim!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.