Hayatını birlikte geçireceğin, her şeyi paylaşacağın eşini buldun demek… Tebrik ederim. Bunu nereden mi anladım? Elbette ki şu anda bu yazıyı okuyor olmandan. Ayrıca konu müstakbel sözlünün/nişanlının aile büyükleriyle ve ailelerin birbiriyle tanışması olduğunda çok heyecanlı ve biraz da gergin olduğunu tahmin edebiliyorum.

Belki daha önce böyle bir merasime katıldın ya da arkadaşlarından dinledin. Ancak insanın kendisi başrolde olmayınca bazen ne yapacağını bilemiyor. Yine de gerginliğini azaltmanı ve o tatlı heyecanını kaybetmemeni öneririm. “Ne yapacağım?” diye düşünüyorsan, şimdi sana yol gösterecek, kendini daha rahat hissetmene yardımcı olacak önerilerimi sıralamaya başlayacağım ve kız isteme nasıl olur adım adım anlatıp bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmanı sağlayacağım.

Kız İstemede Ne Giyilir?

İlk olarak ne giyeceğine karar vererek başlaman diğer hazırlıklar konusunda işini kolaylaştırır. O gün nasıl görünmek istiyorsun ve yakalamak istediğin görünümü tamamlayacak atmosferi nasıl yaratırsın, öncelikle buna odaklanabilirsin. Kız isteme merasimi genelde evde gerçekleştiriliyor. Bu sebeple hem şık görünen hem de içerisinde rahat hissedeceğin bir elbise tercih edebilirsin. Tabii vücut tipin de elbise seçiminde önemli bir kriter. Sana yardımcı olmak için buradayım; “Merak Ediyorsan Cevabı Burada: Vücut Tipine Göre Nasıl Giyinilir?” yazıma göz atabilir ve sana en uygun elbise modelini keşfedebilirsin.

Müstakbel eşin de dilerse elbisenle uyumlu şık bir takım elbise giyebilir ya da elbisene uygun renkte bir aksesuar takabilir.

Kız İstemeye Giderken Ne Götürülür?

Hepimizin bildiği üzere; kız isteme merasiminin olmazsa olmazı, kapıda müstakbel geline takdim edilen mis kokulu, şık bir buket çiçek ile tatlı yiyip tatlı konuşmak için özenle paketlenmiş bir kutu çikolatadır. Çiçek konusunda saksı çiçek de tercih edilebilir, ancak çiçeğin şık olması ve güzel bir şekilde hazırlanmış olması mühim. Müstakbel damat bey çikolatanın sunumu için gümüş gondol ya da gümüş tepsi tercih edebilir.

Genel olarak kız isteme sırasında aileler tanışır ve söz ya da nişan töreni yapılır. Ancak bu sizin tercihinize kalmış. Eğer kız istemenin hemen ardından söz yapmayı planlıyorsanız genel olarak söz/nişan yüzük ve takılarını da erkek tarafı getirir. 

Kız İstemeye Kimler Gider?

Şık bir şekilde giyinildi, çiçekler çikolatalar hazırlandı. Artık aile büyüklerinin bu mutlu gün için bir araya gelme zamanı. Geleneklere göre, kız isteme törenine katılanlar çekirdek aile, aile büyükleri ve çiftin yakın arkadaşları oluyor. Ancak bu mutlu gününde yanında görmek isteyeceğin kişileri de merasime davet edebilirsin. 

Kız İstemede Ne İkram Edilir?

Erkek tarafını eve buyur ettikten sonra aileler tanışır, sohbet başlar. Genel olarak akşam yemeği sonrasında gerçekleşen bir merasim olduğu için özel bir yemek hazırlamaya pek gerek olmaz. Dilersen aperitif ikramlarda bulunabilirsin. Kız isteme ve söz birlikte olacaksa söz töreninin ardından da bir pasta kesebilirsiniz.

Sohbet başladıktan sonra yavaştan mutfağa gitmeye başlayabilirsin. Çünkü kız istemenin en çok bilinen adetlerinden olan kahve ikramının zamanı geliyor demektir! Bu arada adet yerini bulsun istersen damada tuzlu kahve hazırlayabilirsin. Ayrıca kahveleri dağıtırken, müstakbel eşine kahveyi vermeden önce ikrama aile büyüklerinden başlamak da adettendir.

Kız İsteme Töreni Nasıl Olur?

Kahveler içildikten sonra geldik sebeb-i ziyarete! “Allah’ın emri, Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz.” cümlesi bu sıralarda dudaklardan dökülür. Erkek tarafının aile büyüğü kızı ister, kız tarafının aile büyüğü de olumlu bir cevap verecekse “Gençler aralarında anlaşmış, bize hayırlı olsun demek düşer” der. Bu aşamada oldukça heyecanlı olacağını tahmin edebiliyorum. Haklısın da! Bu çok özel bir an.

İsteme töreninin ardından söz/nişan yapılacaksa yüzük takma merasimine geçilir. Söz tepsisini genel olarak gelin adayının kardeşi ya da en yakın arkadaşı tutar. Çift, kurdele bağlanmış söz yüzüklerini birbirlerinin sağ yüzük parmaklarına takar. Parmaklarınız yüzükle buluştuktan sonra ailenin büyüğü güzel dileklerde bulunarak yüzüklerin bağlı olduğu kurdeleyi keser. Ardından bu anı kutlamak için müstakbel gelin ve damat olarak birbirinizi öpebilir ve sonrasında aile büyükleri ve sevdikleriniz ile kutlamanıza devam edebilirsiniz. Söz kesme merasiminden sonra gelin ve damat adayı olarak evliliğe giden yolda bir adımı daha atmış olmanın mutluluğunu doyasıya yaşamanızı dilerim.

Kız istemede yapılması gerekenleri adım adım seninle paylaştım. Umarım mutlu bir evliliğiniz olur. Tabii bu önemli süreçte, gelecekte sizi nelerin beklediğini merak etmen oldukça normal! Hadi kahveni iç, falını kapat, Isabel’in yazılı kahve yorumunu al; gelecekte sizi nelerin beklediğini de Isabel anlatsın!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.