Cilt tonunda eşitsizlik, geçmişten kalan akne izleri ya da çeşitli pürüzler… Cildinin daha kusursuz görünmesini sağlamak veya yüzündeki iz ya da pürüzleri gizlemek istiyorsan fondöteni sen de makyaj çantandan eksik etmiyor olabilirsin. Tam da bu noktada, hayal ettiğin o görünüme kavuşabilmen için seçtiğin fondötenin çok önemli olduğunu söylemem gerekir. Şimdi sana ciltteki kusurları örtmek için bir süper kahraman olarak görülen fondöten türleri hakkında bilgi vermek ve cildine en uygun fondöteni nasıl seçebileceğinin yollarını göstermek istiyorum.

Fondöten Çeşitleri Nelerdir?

“Hangi cilde hangi fondöten kullanılır?” sorusunun yanıtını vermeden önce fondöten türleri hakkında bilgilenmen daha sağlıklı olabilir. İlk olarak sana yapılarına göre fondötenlerden bahsetmek istiyorum.

  • Sıvı (Likit) Fondöten

Sıvı bir yapıya sahip olan, genellikle şişe içerisinde ambalajlanan fondöten çeşididir. Fondöten fırçası, makyaj süngeri ya da el ile kolaylıkla yüzüne ve boyun bölgene uygulayabilirsin. En çok üretilen fondöten türlerinden biri olduğu için her cilt yapısına uygun alternatifleri de kolaylıkla bulabilirsin.

  • Pudra Fondöten

Son dönemlerde oldukça popüler olan pudra fondötenler, adından da anlayabileceğin gibi ilk bakışta renkli pudraya benziyorlar. Fondötenin içerisinden çıkan sünger ya da pudra fırçası ile kolaylıkla uygulayabileceğin pudra fondötenlerin diğer seçeneklere göre daha pratik bir kullanım yolu sunduğunu söyleyebilirim. 

  • Stick Fondöten

Ruja benzer asansörlü bir tasarıma sahip bu fondötenleri direkt olarak cildine uygulayabilir ve ardından bir makyaj süngeri ya da fırça yardımıyla dağıtabilirsin. Diğer fondötenlere kıyasla daha yoğun bir kıvamı olan stick fondötenlerin genellikle orta veya yoğun kapatıcılığa sahip olduğunu da söyleyebilirim.

  • Krem Fondöten

Tahmin edebileceğin gibi krem fondötenler adını kremsi yapısından alıyor. Nemli bir sünger yardımıyla uygulayabileceğin bu fondötenler genellikle neme ihtiyaç duyan kuru ciltler için daha ideal bir formüle sahiptir.

Cilt Tipine Uygun Fondöten Nasıl Seçilir?

Makyaj yaptığında pürüzsüz cilt görünümüne ulaşabilmek için fondöten seçiminin çok önemli olduğunu söylemiştim. Doğru seçimi yapabilmek için ise öncelikle cilt tipini tanımanı öneririm çünkü ancak cildine uygun bir fondöten kusursuz bir görünüm elde etmeni sağlayabilir! Bu konuda endişelenmemeni tavsiye ediyorum çünkü cilt tipine en uygun fondöteni bulabilmen için sana yardımcı olacağım!

  • Karma Ciltler İçin Fondöten Seçimi

Karma bir cilde sahipsen fondöten seçiminde daha özgür davranabileceğini söyleyebilirim çünkü hem kuru hem de yağlı ciltler için kullanılabilen fondötenler sana da uygun olabilir. Bu noktada dikkat etmen gereken önemli konu, fondöten kullanımı sonrasında nasıl bir görünüme sahip olmak istediğindir.

Eğer cildinin mat görünmesini istiyorsan yağlı ciltler için uygun olan fondötenleri tercih edebilirsin. Özellikle pudra fondötenleri ve su bazlı fondötenleri kullanmayı sevebilirsin!

Cildinde nemli bir görünüm yakalamak istiyorsan da tercihini özellikle kuru ciltler için üretilen yağ bazlı fondötenlerden yana kullanabilirsin. Sıvı ve krem fondöten seçeneklerini de değerlendirmeni öneririm.

  • Yağlı Ciltler İçin Fondöten Seçimi

Parlama yağlı ciltlerin en büyük sorunlarından biridir. Bu durumun önüne geçebilmek için fondöten seçiminde yağ bazlı fondötenlerden uzak durmanı tavsiye ederim. Aksi takdirde cildin daha çok parlayabilir ve cildinde akne gibi sorunlar görülebilir. Mat bitişli, pudra içerikli sıvı ya da pudra fondötenler senin için uygun olabilir. Eğer cildinde akne kaynaklı izler varsa yüksek kapatıcılığa sahip bir fondöten seçebileceğini de not düşmek isterim.

Ayrıca ister karma cilde sahip ol ister yağlı cilde, fondöten kullanmadığın zamanlarda transparan pudra kullanarak cildindeki parlama sorununun önüne geçebilir ve mat bir görünüm elde edebilirsin. “Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır ve Fazlası: Transparan Pudra Hakkında Bilmen Gerekenler” yazımdan bu makyaj malzemesi hakkında daha detaylı bilgi alabilirsin!

  • Kuru Ciltler İçin Fondöten Seçimi 

Eğer kuru bir cilde sahipsen cildin nemlenmeye ihtiyaç duyabilir! Nemlendirme etkili yağ veya su bazlı fondötenler cildin için ideal bir seçim olabilir. Pudra fondöten çeşitlerinin senin cilt yapın için uygun olmadığını ve onlardan uzak durmanı da tavsiye ederim!

Bunlara ek olarak fondöten kullanmadan önce yüzüne nemlendirici bir baz uygulamayı da ihmal etmemeni öneririm. Bu sayede pul pul görünümün önüne geçebilir ve fondötenin cildinle daha iyi bir şekilde bütünleşmesini sağlayabilirsin.

Cildinin ihtiyaçlarına uygun olarak seçtiğin fondötenle yaptığın makyajın seni daha dikkat çekici kılacağını düşünüyorum! Eğer makyajını güzel bir takıyla tamamlamak istersen burç kolyelerine göz atabilirsin!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.