Cildimiz günlük hayatta pek çok farklı etkene maruz kalıyor. Toz, kir, makyaj, güneş ışınları, stres ve beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli faktörler cildimizin sağlığını ve görünümünü olumsuz etkileyebiliyor. Bu sebeplerden dolayı da; cildimizi düzenli olarak temizlemek, bakım yapmak ve korumak çok önemlidir. Peki, doğru cilt temizliği rutini nasıl olmalıdır? Cilt bakımının altın kurallarını biliyor musun? 

Şimdi, cilt bakımının altın kurallarını öğrenmek için çıktığımız bu yolculukta, ilk olarak seni cilt tipini tanıma konusunda bilgilendirmek istiyorum. 

Cilt Tipini Tanı

Cilt Tipini Tanı

Cilt bakımında ilk adım, cilt tipini doğru şekilde belirleyebilmektir. Cildin kuru, yağlı, karma, hassas veya normal bir yapıya sahip olabilir. Cildinin yapısına göre uygun ve doğru ürünleri seçebilmek, hem cildinin ihtiyaçlarını karşılamak hem de cildinde oluşabilecek sorunları önlemek için çok önemlidir. Cilt tipini belirlemek için bir dermatoloğa danışabilir veya evde basit bir test yapabilirsin. Bunun için yüzünü yıkadıktan sonra, bir saat beklemeni ve bir kağıt mendili yüzüne bastırmanı öneririm. Bu işlemin sonunda, mendilde yağ izleri oluşursa cildin yağlı, mendil kuruysa ve cildini gerilmiş hissediyorsan cildin kuru, mendilde sadece T bölgesinde (alın, burun, çene) yağ izleri oluştuysa cildin karma, mendilinde sadece yanaklarda yağ izleri görünüyorsa ve diğer bölgeler temiz kaldıysa da cildin normal yapıya sahiptir diyebiliriz. Eğer cildin kızarıklık, yanma, kaşıntı gibi belirtiler de gösteriyorsa cilt tipin için hassas bir yapıya sahip denilebilir.

Cilt tipini belirledikten sonra, cildin için uygun bir temizleyici, tonik, nemlendirici, peeling, maske ve güneş kremi seçebilirsin. Bu ürünlerin seçimini yaparken cildinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre karar vermeni öneririm. Örneğin cildin kuruysa nemlendirici, cildin yağlıysa matlaştırıcı, cildin hassas bir yapıya sahipse yatıştırıcı, cildin lekeli ise aydınlatıcı, cildin yaşlanmaya eğilimli ise sıkılaştırıcı özellikli ürünleri tercih etmeni tavsiye ederim.

Cildini Günde İki Kez Temizle

Cildini Günde İki Kez Temizle

Cilt tipine uygun bir temizleyici ile cildini günde iki kez yani sabah ve akşam temizlemeni öneririm. Temizleyiciyi yüzüne masaj yaparak uygulamanı ve ardından yüzünü ılık su ile durulamanı tavsiye ederim. Yüz temizleyicisi seçimi yaparken alkol, parfüm, renklendirici gibi cildi tahriş edebilecek maddeleri içermeyen, doğal ve hipoalerjenik olanları tercih etmeni öneririm. Çok sert hareketler yapmadan, nazikçe cildini temizlemen de önemlidir. Temizleme işleminden sonra ise cildini mutlaka nemlendirmen gerekmektedir.

Cildini temizlerken özellikle göz çevrene özen göstermeni öneririm. Göz çevresi cildin en ince ve en hassas bölgesidir. Bu yüzden göz makyajını çıkarmak için de özel bir göz makyajı temizleyicisi kullanabilir ve göz çevrene nazikçe uygulayabilirsin. 

Haftada Bir Kez Peeling Yap

Haftada Bir Kez Peeling Yap

Cildini temizlemek için kullandığın ürün; cildindeki ölü deri hücreleri, siyah noktaları ve gözenekleri tam olarak temizleyemeyebilir. Bu yüzden haftada bir kez peeling yaparak, cildini ölü derilerden ve kirlerden daha derinlemesine arındırabilirsin. Peeling; cildin yenilenmesini, kan dolaşımını ve kolajen üretimini artırarak cildin daha parlak, pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini sağlar. Peeling yapmak için cildine uygun bir ürün seçmeni ve cildini tahriş etmeyecek şekilde nazikçe uygulamanı öneririm. Peeling sonrası ise cildini mutlaka nemlendirmeni tavsiye ederim.

Peeling yapmak için hazır ürünleri tercih edebilir ya da evdeki doğal malzemelerle sen de peeling hazırlayabilirsin. Örneğin bal, şeker, limon, zeytinyağı, yoğurt, kahve gibi malzemelerle cildine uygun bir peeling karışımı yapabilir ve cildine uygulayabilirsin. Bu malzemeler cildini hem temizler hem de besler. 

Cildine Maske Yap

Cildine Maske Yap

Cilt bakımının bir diğer önemli adımı ise cildine maske yapmaktır. Cilt maskeleri, cildine ekstra bir bakım sağlar ve cilde ihtiyaç duyduğu nem, vitamin ve antioksidan gibi maddeleri verir. Maske seçerken de cilt tipine ve cildinin durumuna göre karar vermeni öneririm. Örneğin cildin kuruysa nemlendirici, cildin yağlıysa arındırıcı, cildin cansızsa canlandırıcı bir maske kullanabilirsin. Maskeyi haftada 1 veya 2 kez, temiz ve kuru cilde uygulayıp, belirtilen süre kadar bekletmen gerekmektedir. Sonrasında ise yüzünü ılık su ile durulayıp, cildini nemlendirebilirsin.

Hazır maske kullanmak yerine, istersen  evde sen de doğal malzemelerle maske yapabilirsin. Örneğin salatalık, avokado, bal, süt, yumurta, kil, aloe vera gibi malzemelerle cildine uygun bir maske karışımı hazırlayabilir ve cildine uygulayabilirsin. Bu malzemeler, cildini hem nemlendirir hem de yatıştırır. Dilersen daha önce hazırladığım “Evde Yapılabilecek Yüz Maskeleri Neler?” başlıklı yazımdan yardım alabilirsin.

Cildini Güneşten Koru

Cildini Güneşten Koru

Cilt bakımının en önemli kurallarından biri de; cildini güneşten korumaktır. Güneş ışınları; cildin erken yaşlanmasına, leke, kırışıklık, sarkma gibi sorunlara ve cilt kanserine neden olabilir. Bu yüzden cildini her mevsim ve her gün güneş kremi ile korumanı şiddetle tavsiye ederim. Güneş kremi seçimini yaparken de cilt tipine uygun, yüksek koruma faktörlü (SPF 30 veya üzeri) ve geniş spektrumlu (UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyan) olanları tercih etmeni öneririm. 

Güneş kremini cilt bakım rutininin son adımı olarak, nemlendiriciden sonra, makyajdan önce cildine uygulaman önemlidir. Güneş kremi uygulamak için en uygun zaman güneşe çıkmadan yarım saat öncesidir. Güneş kremi uygulamayı unuttuysan veya güneşe uzun süre maruz kaldıysan, cildini yatıştırmak ve nemlendirmek için aloe vera jeli veya losyonu kullanabilirsin.

Güneş kremi dışında, cildini güneşten korumak için başka önlemler de alabilirsin. Örneğin güneşin en dik geldiği saatlerde (10.00-16.00 arası) mümkünse güneşe çıkmamaya çalışabilir; çıkarsan da şapka, gözlük ve şemsiye gibi aksesuarlar kullanabilir ya da bol ve açık renkli kıyafetleri tercih edebilirsin.

Cilt bakımının altın kurallarını uygulayarak cildini sağlıklı, güzel ve genç tutabilirsin. Cilt bakımının sadece dışarıdan değil, içeriden de yapılması gerektiğini unutmamanı da tavsiye ederim. Bu yüzden bol su içmeyi, sağlıklı beslenmeyi, stresten uzak durmayı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmayı da ihmal etmemeni öneririm. 

Umarım paylaştığım bilgiler cilt bakım rutini oluşturabilmek için sana fayda sağlayabilir. Cilt bakım rutini ile ilgili merak ettiğin bilgilere bu yazı sayesinde sahip oldun, peki gelecek günlerde seni nelerin beklediğini de öğrenmek ister misin? Dilersen bir Türk kahvesi içip falını bana yolla, sana gelecekten bahsedeyim. Haydi Kaave uygulamasında bekliyorum!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.