Makyaj yaparken en çok ihmal edilen ürünlerden biri de allıktır. Oysa allık; yüzümüze renk, canlılık ve sağlıklı bir görünüm katar. Bununla birlikte, allık kullanmak, yüz hatlarımızı belirginleştirirken, cilt tonumuzu eşitler ve yüz ifademizi de değiştirir. Peki, allık kullanımı nasıl olmalıdır? Hangi allık rengi ve formu bize uygundur? Allık sürerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu soruların cevaplarını bulabileceğin yazımı senin için hazırladım.  

Şimdi birlikte, allık kullanımının ipuçlarını detayları ile konuşmaya geçebiliriz. 

Allık Renginin Seçimi:

Allık Rengini Seç

Allık tercihini yaparken, cilt tonuna ve makyaj stiline uygun bir rengi seçmen çok önemlidir. Cilt tonunun rengi sıcak, soğuk veya nötr olabilir. Bunu doğru şekilde belirleyebilmek için bileğine bakabilirsin. Damarların yeşil görünüyorsa cilt tonun sıcak, mavi görünüyorsa cilt tonun soğuk, mor veya yeşil arası görünüyorsa da cilt tonun nötr diyebiliriz. 

Cilt tonuna göre allık rengini seçerken aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsin:

  • Sıcak cilt tonuna sahipsen şeftali, mercan, altın, bronz, kahverengi gibi sıcak renkli allıklar kullanabilirsin.
  • Soğuk cilt tonuna sahipsen pembe, fuşya, mor, gümüş, gri gibi soğuk renkli allıklar kullanabilirsin.
  • Nötr cilt tonuna sahipsen her iki gruptaki renkleri de kullanabilirsin. Ama daha doğal bir görünüme sahip olmak istiyorsan bej, şampanya, gül kurusu gibi nötr renkli allıkları tercih etmeni öneririm.

Makyaj stilin de, allık rengi seçiminde önemli bir etkendir. Eğer doğal ve sade bir makyaj yapmayı tercih ediyorsan, cildinle uyumlu ve hafif renkli bir allık seçebilirsin. Dramatik ve iddialı bir makyaj tercihine sahipsen, yüzünü odaklayacak canlı renkli bir allık kullanmanı öneririm. Renkli bir ruj sürmeyi seviyorsan, allık rengini de ruj rengin ile uyumlu seçebilirsin. Örneğin kırmızı ruj tercih ediyorsan, pembe veya mercan tonlarında bir allık seçmen, yüzünde güzel bir ahenk yaratacaktır. 

Allık Formunun Seçimi:

Allık Formunu Seç

Allık; toz, krem, sıvı, jel ve stick gibi farklı formları bulunan bir makyaj ürünüdür. Allık formunu seçerken cilt tipine ve uygulama kolaylığına göre karar vermeni tavsiye ederim. Dilersen aşağıdaki ipuçlarını takip ederek, senin için en uygun olan allık formunu seçebilirsin: 

  • Toz allık, en yaygın ve pratik allık formudur. Tüm cilt tiplerine uygundur ama özellikle yağlı ciltler için idealdir. Toz allığı büyük ve yuvarlak bir fırça ile uygulayabilirsin. Fırçayı allığa batırıp fazlasını silkeledikten sonra, elmacık kemiklerinden başlayarak yukarı doğru sürebilirsin.
  • Krem allık, nemlendirici özelliği olan ve doğal bir görünüm veren allık formudur. Kuru ve olgun ciltler için idealdir. Krem allığı parmak uçlarınla veya süngerle uygulayabilirsin. Elmacık kemiklerine nokta nokta sürüp yuvarlak hareketlerle dağıtabilirsin.
  • Sıvı allık, hafif ve şeffaf bir görünüm veren allık formudur. Normal ve karma ciltler için daha uygundur. Sıvı allığı damlalık veya aplikatör ile uygulayabilirsin. Elmacık kemiklerine birkaç damla sürüp parmak uçlarınla hafifçe yayabilirsin.
  • Jel allık, su bazlı ve taze bir görünüm veren allık formudur. Yağlı ve akneye eğilimli ciltler için uygundur. Jel allığı parmak uçlarınla veya fırçayla uygulayabilirsin. Elmacık kemiklerine küçük bir miktar sürüp hızlıca dağıtabilirsin. Jel allık kurumaya başladığında üzerine dokunmamaya dikkat etmeni öneririm.
  • Stick allık, krem formunda ama daha katı bir yapıda olan allık formudur. Tüm cilt tiplerine uygundur, özellikle kuru ciltler için idealdir. Stick allığı direkt olarak yüzüne sürüp, parmak uçlarınla veya fırçayla dağıtabilirsin. Elmacık kemiklerinden başlayarak, yukarı doğru çizgiler halinde sürebilirsin.

Allık Sürerken Nelere Dikkat Etmeli:

Allık Sürerken Nelere Dikkat Et

Allık sürerken yüz şekline ve sahip olmak istediğin etkiye göre farklı teknikleri uygulayabilirsin. Dilersen aşağıdaki ipuçlarını da takip edebilirsin:

 

  • Yüz şekline göre allık sürerken de, listelediğim yöntemleri uygulayabilirsin:
    • Yuvarlak yüz şekline sahipsen, yüzünü daha ince ve uzun göstermek için, allığı elmacık kemiklerinin altından başlayarak şakaklarına doğru uygulayabilirsin. Allığı yüzünün ortasına yakın sürmemeye de dikkat etmeni öneririm.
    • Oval yüz şekline sahipsen, yüzünü daha belirgin ve simetrik göstermek için, allığı elmacık kemiklerinin üstünden başlayarak kulaklarına doğru uygulayabilirsin. Allığı yüzünün ortasına yakın da sürebilirsin.
    • Kare yüz şekline sahipsen, yüzünü daha yumuşak ve yuvarlak göstermek için, allığı elmacık kemiklerinin ortasından başlayarak dışa doğru uygulayabilirsin. Bunu yaparken yüzünün alt kısmına sürmemeye de dikkat etmeni tavsiye ederim. 
    • Dikdörtgen yüz şekline sahipsen, yüzünü daha kısa ve geniş göstermek için, allığı elmacık kemiklerinin tam üzerine uygulayabilirsin. Yüzünün üst ve alt kısmına ise sürmemeye özen göstermeni öneririm. 
    • Kalp yüz şekline sahipsen, yüzünü daha orantılı ve dengeli göstermek için, allığı elmacık kemiklerinin altına uygulayabilirsin. Yüzünün üst kısmına sürmemeye dikkat etmeni tavsiye ederim. 
    • Elmas yüz şekline sahipsen, yüzünü daha geniş ve dolgun göstermek için, allığı elmacık kemiklerinin yanına uygulayabilirsin. Allığı yüzünün ortasına yakın sürmeye özen göstermeni de öneririm.

 

  • Sahip olmak İstediğin etkiye göre, allık sürerken aşağıdaki farklı yöntemleri de uygulayabilirsin:
    • Doğal ve sağlıklı bir görünüme sahip olmak istiyorsan, allığı sürerken gülümsemeni ve belirginleşen elmacık kemiklerinin üzerine uygulamı tavsiye ederim. 
    • Şık ve zarif bir görünüm elde edebilmek için, allığı elmacık kemiklerinin altından başlayarak şakaklarına doğru sürebilirsin.
    • Genç ve taze bir görünüm için ise, allığı elmacık kemiklerinin üstünden başlayarak yanaklarına doğru uygulayabilirsin. 

Allık sürerken yüz şekline, cilt tonuna, makyaj stiline ve sahip olmak istediğin etkiye göre farklı renkleri, formları ve teknikleri kullanabilirsin. 

Makyaj çantasının vazgeçilmez ürünü olan allık ve allık kullanımı ile ilgili birçok ipucunu  seninle paylaştım. Güzelliğine güzellik katmak için bu ipuçlarını değerlendirmeyi unutmamanı tavsiye ederim. Geleceğine dair ipuçlarını bulabilmek için de seni Kaave uygulamasında bekliyorum!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.